İçerik
Tesettürün Tarihi Gelişimi Nasıldır?
Tesettür geleneğinin 4000 yıllık tarihi İslami değerlere, inanca ve maneviyata dayalıdır. Örtünmek, kadının bedeniyle başka bedenler arasında ‘’ perde çekmek’’ olarak değerlendirilmiştir. Eşarp ve süs niyetine giyilen tesettür, Müslüman kadının sadece başını değil, bedenini de örtünme niyetinde olmasını kabul etmektedir. Tesettür tarihi gelişimi, modern zamana uygunluk, kıyafet ve süslenme geleneğine göre niyeti değişmeksizin farklılıklar göstermektedir.
Örtünmenin ve Eşarbın Niyeti Nedir?
Tesettürün tarihi gelişimi nasıldır; İslamiyet’ten önce Eski Asur imparatorluğunda da görülen örtünme, kadının bedenini örtmesi, koruması ve vücut hatlarının hadislere göre belirginliğini kaybetmesi için uygun görülmüştür. Babil, Asur ve Hitit kadınlarında da örtünme geleneğine rastlanmış, 4 bin yıl boyunca kadın bedenini örtmüştür. İslamiyet’te kadının bedenini örtmesi, hadislerin buyurduğu şekilde kabul edilir.
- Kadın başını, vücudunu, arka ve ön bölgelerini belirgin gösteren giyinmeden kaçınmalıdır.
- Saçı, kulakları, boynu, bacakları, gövdesi, göğüs ve kalça kısımları görülmemeli, belirgin olmamalıdır.
- Çene, yüz, gözleri, elleri ve ayakları ‘’bilek haricinde’’ görünebilir.
- Vücut hatları, göğüs ve uyluk bölgeleri geniş kıyafetle örtüyle kapatılmalıdır.
Münasip kapanma olarak kabul edilen başörtüde, sadece başın kapatılması ve vücut hatlarının görünmesi doğru tesettür olarak kabul edilmez. Kadın şık olmak için renkli, simli ve süslemeli giyinebilir. Makyaj yapabilir ve yüzünü gösterebilir. Ancak vücudundaki el ve ayak bölgesi ile yüz dışında hiçbir yeri açık ya da belirgin olmamalıdır.
Tesettürün Amacı Nedir?
Tesettür tarihi gelişimi İslamiyet’le birlikte, kadın ve erkek arasındaki ayrımı, gelenek ve göreneklere göre belirleyecek şekilde hadislerle birlikte düzenlemesiyle seyretmiştir. Kadın baş örtüsünü erkek ile arasında bir mahremiyet sınırı olarak kullanmalıdır. Namaz kılan kişinin Allah C.C karşısında da saygısını gösterme sınırı olarak kabul görür.
Ayette erkeğin kadının bedenini incelemesi, bakması da günah olarak kabul edilir. Kadın örtülü olsun ya da olmasın, erkeğin kadına bakması da günah olarak kabul edilir, kadının bu noktadan sonra ziyneti bulunmaz. Allah erkek ve kadının akıl sağlığı, iştahı ve nefsi için ayetlerle sınırlar belirlemiştir. Tesettürün amacı erkekle kadın arasına sınır koymaktır ancak bu sınır kalktığında da erkek Allah’ın buruklarına saygı göstermelidir.
Tesettür Nasıl Olmalıdır?
Tesettür İslami gelenekte çöl yaşantısı ve Arapların kurak bölgelerde bulunmalarından kaynaklı peçe, ferace olarak kabul edilmiştir. Ancak zaman içinde modern yaşamda, peçe ‘’ağız ve burun’’ kapanması olmadan da tesettür ‘’niyeti çerçevesinde’’ kabul görmektedir. Tesettür tarihi gelişimi yaşam tarzı, iklim değişiklikleri ve kıyafet alışkanlıklarına göre ana kuralları değişmeden farklılık göstermiştir.
Kadının vücudundaki hatlar ve ölçüler belli olmamakla birlikte, baş örtüsünün de boyun, ense ve omuz kısmına kadar kapalı olması gerekir. Eşarbın saçı tamamen örtmesi, kulakları kapatması da tesettürün şartlarındandır. Kol, bacak ve gövdesi de kapalı olan kadın eşarp kullanmalıdır.
Tesettürde Makyaj Yapmak Günah Mıdır?
Tesettür tarihi gelişimi içinde makyaj 1600’lü yıllara dayanır. Makyajın amacı kadının güzel ve bakımlı görünmesidir. Ancak tıpkı tesettür gibi makyajında niyeti önemlidir. Niyet dudakları belirgin göstermek, erkeğe karşı dikkat çekmek ise tesettürle makyaj yapmak doğru kabul edilmez. Fakat hafif ve bakımlı görünmek için makyaj yapmanın kimseye bir zararı olmayacaktır.
Bedeni örtülü olan kadının saçını eşine açmasının sakıncası olmadığı için saçını boyamasının da kabul görmesi uygundur. Kadınlar arasında da örtülü olmasına gerek yoktur. Tesettür erkekle kadın arasındaki sınırı belirlemek için örtünme geleneğinden gelen İslami değerlerdir.
Tesettürde Dikkat Çekici Renkler Kullanmak
Tesettürde dikkat çeken renkler kullanmak vücut hatları belirgin olmadığı müddetçe kabul görmektedir. Tesettür tarihi gelişimi eskiden boya ve tekstil alanında renk farklılıkları olmadığı için siyah ve beyaz kumaşla görülmektedir. Zaman içinde farklı renklerin kullanılmasına da sakınca görülmemiş, bedenin belirgin olmadığı ve kumaştan için görülmediği durumlarda kabul edilmiştir.
Örtünme Hangi Hadisle Buyrulmuştur?
Tesettür kadının erginlik döneminden itibaren örtünmesi için Tırmizi, Rada, 18. Hadis üzerinden buyrulmuştur. Allah Teâlâ erginlik dönemine giren kadınlar için hadisi saçlarınızı ve bedeninizi örtün, kapatın şekilde insanlığa buyurmuştur. Namazda, dışarıda ve erkeğin olduğu yerlerde kadınlık vakarını koruma olarak kabul edilmektedir. Baş, kol, bacak, gövde, uyluk bölgeleri geniş örtüyle kapatılmalı, vücut belirgin olmayacak şekilde el ve ayaklar dışında örtülmelidir.